Vi se nalazite ovdje: Početna > Punat
     
         
 

Dobrodošli u Punat!

Punat, otok Krk
Dobrodošli na Mediteran, na otok Krk, u Punat. Otok Krk najsjeverniji je otok Sredozemlja i najbliži evropskom kontinentu. Blizina evropskih središta (Ljubljana 180 km, Wien 550 km, Budapest 530 km, München 600 km, Milano 550 km), dostupnost u svako doba godine bilo zračnim, cestovnim ili morskim putem te blaga mediteranska klima, čine otok idealnom destinacijom za odmor. Ovdje, u hladovini maslina i smokava, uz mediteransku kuhinju i bistro modro more, ostvarite svoj dugo željeni san. Zdrava prehrana, uz ljekovito maslinovo ulje, učinit će vas krepkima, čisto more i žalovite plaže snažnima, a zlatno sunce lijepima... Zar još razmišljate?

 

Punat

U jednoj od najzaštićenijih uvala na Jadranskom moru, raju za nautičare i surfere, u Puntarskoj dragi na južnoj strani otoka Krka, između plavoga mora i suncem obasjanih maslinika, smjestio se gradić Punat. Kao jedno od mlađih otočkih naselja (prvi pisani podaci iz 1377.g.), Punat obilježava arhitektura primorskog mjesta, uz karakteristične volte, barature te trgove Vela i Mala placa, kao nekadašnji centar mjesta. Razvoj Punta proširio je staru jezgru ovim građevinama okruženim vrtovima, maslinicima i uređenim zelenim površinama koje odišu mirisima mediteranske vegetacije. U promociji Punta, uz najstariju marinu, najveće zahvale pripadaju otočiću Košljunu, smještenom u srcu Puntarske drage, koji su kao posjetitelji otkrili članovi austrijske carske obitelji, još davne 1826. godine. Puntarsko maslinovo ulje visoke kvalitete, jedan je od važnih proizvoda koji upotpunjavaju turističku ponudu, a kroz manifestaciju , kao gastronomsko-gospodarski projekt, postaje sve cjenjenije.

 
Gastronomija

Stanovnici otoka Krka stoljećima uzgajaju ovce i majstori su u pravljenju sira s kojim se započinje ili završava obrok, a krčka janjetina je poznati hrvatski proizvod, jer ovce žive na otvorenom i pasu raznoliko začinsko bilje. Gulaš od janjetine sa šurlicama je na Krku zakon. Šurlice su domaća tjestenina slična makaronima koju mijese domaćice. Poslužuju se i s kokošjim mesom u umaku, gljivama, plodovima mora, sirom. Nekad je servirana samo za blagdane, a danas u svakodnevnoj gastronomskoj ponudi. Zatim tu je i domaći pršut koji se servira s pogačom i nekoliko maslina.

Gastronomija u Puntu
Svježi plodovi mora - kvarnerski škampi i riba - pripremaju se na starinski način, obogaćeni lovorom i ružmarinom, te čuvenim puntarskim maslinovim uljem. Ne zaboravite da ste na otoku i da su domaćini iskonski ribari. Treba naglasiti da je i povrće uzgojeno u malim obiteljskim vrtovima, pa blitva, bob i drugo povrće imaju svoj pravi okus.

Uz sva ova jela bit će vam poslužena izvrsna krčka ili hrvatska vina, te niz domaćih rakija kao što su loza, medica, travarica, smokovača ili biska. Dobar tek!!!


 
Kulturna baština

Brojne zanimljivosti s područja kulturne baštine vraćaju nas u rani vijek. Tako se na području zvanom Dunat smjestila istoimena crkvica Sv.Donata (9. st.). Na samom ulazu u
Punat, iza hotela Kanajt, nalaze se iskopine triju crkvica Sv. Petra (6. st.), koje su građene jedna u drugoj. Tako na cijelom području postoji mnoštvo križeva i crkvica. Svaki taj ostatak prošlosti nosi svoju priču i razlog zašto je baš na tom mjestu izgrađen. U Staroj Baški nalazimo prekrasne ostatke crkvice Sv. Jeronima, iskopine nekadašnje vojne utvrde na lokaciji Mir (6.st.), te nešto mlađu crkvu Svih Svetih u središtu mjesta. Ovim prostorima dominira Župna crkva Sv.Trojice (1777.g.) u Puntu, sa zanimljivim drvenim poliptihom iz 1749.g. Nezaobilazna postaja je i Križni put iznad Punta na lokaciji Tri križi, s postajama na kojima su uklesana prezimena puntarskih obitelji.
Kulturna baština
 

Plaže

Punat, a naročito Stara Baška, poznata je po prirodnim plažama, koje se nalaze u neposrednoj blizini mjesta ili do kojih se može doći samo brodicama. Gradska plaža u Puntu pogodna je za djecu i starije osobe, s prilazima u more i plitkom vodom te zaštitnim barijerama za kupače. Na predjelu zvanom Punta de Bilj, pred ulazom u Puntarsku dragu, nailazimo na šljunčane plaže, koje mladi nazivaju .
Plaže
Plaže su brojne i na njima će kupač uvijek pronaći svoje mjesto, a svoje slobodno vrijeme moći će provesti u ugostiteljskim objektima ili pak ispuniti sportskim sadržajima koji se nude na plaži ( acquagun, padobran, odbojka na pijesku, itd.) Za one koji u Punat dolaze plovilom bit će zanimljivije plaže između Punta i Stare Baške, na kojima će pronaći intimnije žalovite plaže i bistro more. Do istih plaža može se doći i taxi brodicama iz luke. Tu vlada mir i tišina - neokrnjena priroda. Ne propustite kupanje u rano jutro kad kristalno čisto more obasjaju prve zrake sunca. Neponovljiv doživljaj.

 

Ljetne priredbe
Ljetne priredbe u PuntuNa području Punta uvijek je veselo, obzirom na svakodnevna zbivanja. Zabavna događanja, odnosno početak turističke sezone, već dvadesetak godina povezuje se uz Međunarodnu jedriličarsku regatu koja se tradicionalno održava krajem svibnja kada započinje i sezona umjetničkih izložbi u galeriji i traje do berbe maslina, odnosno do konca listopada.

U ubrajaju se promenadni koncerti klapa, mažoretkinja i limene glazbe na rivi, zatim koncerti klasične glazbe na otočiću Košljunu i Župnoj crkvi, večeri folklora kulturno umjetničkih društava iz Hrvatske i inozemstva, kazališne priredbe i koncerti klapa na trgu Placa, pučke fešte, npr. ribarske noći, ljetne maškare, te estradni nastupi uz ljetnu školu gitare.

 
         
 

Vi se nalazite ovdje: Početna > Punat

     
 
     


Apartmani Nada i Anton Orlić, Krčka 57, 51521 Punat, otok Krk
Tel: +385/51/854-888, E-Mail: anton.orlic@ri.t-com.hr, Web: www.apartmaniorlic.com
Tekstovi i slike: TZ Punat & Domino

Design by Domino, 2009.

Domino Web Design

Apartmani Punat, apartman Punat, apartmani Punat Krk, Punat, otok Krk